Frejlev Kirke

Frejlev Kirke er en smuk landsbykirke, der ligger med frit udsyn til Limfjorden og fjordengene.

Skib og kor er bygget i 1100/1200-tallet; opført i granitkvadre. Tårn og våbenhus er bygget i midten af 1400-tallet. På tårnets sydside ses årstallet 1797 og initialerne af den tids kirkeejer, baron Raben-Leventzau fra herregården Store Restrup; sandsynligvis anbragt efter en større istandsættelse.

To af de oprindelige vinduer i romansk stil er bevaret på nordsiden. Vinduerne i kor, skib og tårnrum er forsynet med lyse, lette glasmalerier.

Indvendigt har kirken fladt bræddeloft, som det har været fra begyndelsen; i tårnet er der ansats til hvælvinger, som aldrig er fuldført.

Frejlev Kirke blev gennemgående restaureret i årene 1995-2002; dekoreret og farvesat af Per Kirkeby.

Når man træder ind i Frejlev Kirke bliver man slået af farverne og udsmykningen.

Bænkerækkerne og orgelpulpituret er malet kraftigt gulgyldne. Der er brugt lasurmaling, og man ser de enkelte penselstrøg. Per Kirkebys farvevalg er inspireret af salmen ”Se nu stiger solen …”

På stolestaderne brydes den gule farve af blågrønne felter, og endegavlene er malet med en blanding af sort og indigoblå, og der anes forskellige træmotiver.

Per Kirkebys alterbord er et gyldenbronze bord med felter på forside og endestykker. I felterne er der antydninger af figurer og handlinger.

Kirkens gamle, katolske korbuekrucifiks er hængt op i stedet for alterbillede. Krucifikset med Kristus, Maria og Johannes stammer fra Lübeck. På tværbjælken ses Maria og Johannes. Endefelterne og lændeklædet er forgyldt.

Knæfaldet er i lyst læder, mens skranken i gyldenpatineret bronze.

Frejlev Kirkes prædikestol er sjælden; den er en af de ganske få prædikestole her i landet, der er fremstillet i ren gotisk stil. Prædikestolen er fremstillet omkring 1550.

Per Kirkeby har valgt samme gule farve til prædikestolen som det øvrige træværk for at skabe sammenhæng i kirkeskibet. Desuden er der anvendt den grå og blågrønne farve fra stolestaderne. I bunden af rosetterne og ”spirene” er der malet med en mørk kadmiumrød farve på et lag af sølv, der lyser igennem.

På kirkens korgavl mod øst er der indridset et gammelt, keltisk kors.

Korset stammer fra 1100-tallet, den tid hvor fortællingen om Kristus kom ind i landet gennem vikingernes kontakt til England og Irland.

Korset består af to gange fire ovale linjer, liggende og opretstående, der er flettet ind i hinanden som et kors. De to korsmotiver, der symboliserer Sønderholm og Frejlev sogn, er inspireret af det gamle, keltiske kors.

På den nye del af kirkegården står der en stor skulptur i sortpatineret bronze, ”Opstandelsen”, skabt af Per Kirkeby i 1998. ”På bagsiden er der en række vandrette brudflader, der ligner figurationer af en klippe. På forsiden ser man en tom fordybning, måske en åben indgang til en gravhule, og nedenfor en række store klippeblokke, væltet fra gravhulens indgang”. (Lars Morell).

Ønsker du mere viden om kirkens historie?

Hent pdf’en og gå på opdagelse i Frejlev Kirkes fortællinger og hemmeligheder.

Skip to content